Afgelopen vrijdag stond ’s werelds grootste filantroop, Microsoft oprichter Bill Gates, op het podium van TED. Gedurende zijn inspirerende speech sprak hij enkel en alleen over klimaatverandering. De enige manier waarop dit bereikt kan worden is door alle emissies die ons klimaat verstoren terug te brengen tot 0. “Innovating to Zero” dus. Geen kleine stapjes, geen stapsgewijze vooruitgang, niet minder slecht doen: maar gewoon nul.
Volgens Gates moet in het jaar 2050 een maatschappij mogelijk zijn, die niet langer geteisterd wordt door de uitstoot van schadelijke gassen. Met als direct resultaat een schoon klimaat. Vandaar het getal nul. Om dit te realiseren heeft hij een formule in het leven geroepen (de Gates formule): CO2 = P x S x E x C.
De formule is opgebouwd uit een aantal factoren:
* People: het totaal aantal mensen op deze planeet.
* Services: de diensten die voorzien in de welvaart (en omdat miljarden mensen neemt nog steeds in armoede leven en omdat geen enkel wereldwijd systeem zal werken, mits het eerlijk is, kunnen we een enorme vraag verwachten naar de diensten die voorzien in welvaart).
* Energy: de hoeveelheid aan energie die benodigd is om ons alsmaar toenemende bevolking te voorzien van producten en goederen die worden genuttigd in onze zucht naar meer welvaart.
* Carbon: de hoeveelheid aan schadelijke gassen die wordt uitgestoten om genoeg energie op te wekken opdat we een hoger welvaartsniveau bereiken.
Om een uitstoot van Nul te realiseren hoeft slechts één factor tot het niveau nul te dalen. Op welke factor moeten we ons echter concentreren? Vanwege het feit dat de komende vier decennia de wereldbevolking nog zal toenemen, en vanwege het feit dat ook de minder bedeelden een bepaald welvaartsniveau willen bereiken, ziet hij maar één oplossing. De factor Carbon moet gereduceerd worden tot het nulniveau. In andere woorden, we moeten een klimaatneutrale manier vinden om energie op te wekken. Bill Gates stelt hierbij dat we af moeten stappen van het energie opwekken door middel van kool, olie en gas, maar dat we over moeten stappen op nucleaire, wind- en zonnekracht. En deze laatste drie krachten staan qua ontwikkeling nog maar in hun kinderschoenen. Nieuwe technologieën zijn nodig om deze drie krachten optimaal te benutten.
bron: frankwatching
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten